# Time And Work Type 2

## Time And Work Type 2

This chapter is based on the concept of direct and inverse variations. We need to understand relation among time, work done and number of employees working. In this chapter around 2 to 3 questions asked in various exam Assuming that employee work with the same efficiency, we can conclude that work done is directly proportional to number of employees working and number of days to complete the work is inversely proportional to number of employees working.

Example 3 : A can finish a work in 18 days and B can do the same work in 15 days. B worked for 10 days and left the job. In how many days, A alone can finish the remaining work?

• Now B work for 10 days mean B completed 10x6=60 work
• Now remaining work will be completed by A remaining work is 90-60=30 work, A can do 5 work in a day so =30/5=6 days . A will take 6 days to complete the work.

Example 4 : A and B can complete a work in 15 days and 10 days respectively. They started doing the work together but after 2 days B had to leave and A alone completed the remaining work. The whole work was completed in?

Explanation : LCM portion is same for all questions then draw line divide in two portions because work completed in two parts.

• First A and B doing the work, write 1 day work of both below line 6+4 = 10 days.
• Second portion write A because he is completing the reaming work the write one day work of A below the line.
• A and B doing two day work so simply 10x2=20 work completed.
• Then remaining work is 60-20=40 work this is to be completed by A. A can do 4 work in a day he will take 10 days to complete the work. So Total work will be complete in 10+2=12 days.

### For Video Explanation Watch:

Time and Work Type 7 (Tricky Approach)Example 12: . A,B and C can finish one work in 12, 15, 20 days respectively. All three of them together start work...
Jun 8th 2019
Time and Work Type 6 (Tricky Approach)Example 10: . A can do 2/5 of any work in 6 days and B can do 1/3 part of the work in 10 days then both of them...
Jun 8th 2019
TIME AND WORK TYPE 1This chapter is based on the concept of direct and inverse variations. We need to understand relation among time, work done and number...
Jun 8th 2019
Time And Work Type 2This chapter is based on the concept of direct and inverse variations. We need to understand relation among time, work done and number...
Jun 8th 2019
Time and Work Type 3 (Tricky Approach)Example 5 : A and B together can complete a task in 20 days. B and C together can complete the same task in 30 days....
Jun 8th 2019
Time and Work Type 5 (Tricky Approach)Example 9 : The work capacity of A is 60% more than the work capacity of B. A Alone can do this work in 80 days,...
Jun 8th 2019